keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Parmesaani-apinaleipä (monkeybread)



Monkey bread (monkey puzzle bread, sticky bread, pinch-me cake) - tuttavallisemmin apinaleipä on alun perin sokerisen tahmea, bostonkakku-tyyppinen, kanelilla maustettu makea leivonnainen Yhdysvalloista, jota tarjoillaan aamupalana tai brunssilla. Tätä Amerikan ihmettä voidaan pitää suomalaisten sisarussämpylöiden pikkuserkkuna. Apinaleivän juju piilee sen rakenteessa. Leipä kootaan pienistä taikinapalloista (kakku)vuokaan ja syödään irrottamalla siitä sormin palasia. Pienet leipäpallerot irtoavat paistamisen jälkeen helposti toisistaan nyhtämällä.


Suomalaiselle korvapuustikansalle voi kyseinen tahmaleipä olla liian makea pala purtavaksi, joten suolainen versio osuu suuhun varmasti paremmin. Oheinen parmesaanilla ja voilla ryyditetty nyhtöleipä ei ole rasvakammoisille. Hiivaleipätaikinasta valmistettavat taikinapallot peitellään voi-parmesaaniseokseen. Taikinaan lisätään makua antamaan valkosipulia. Tuoksu on mahtava ja leipä on ihanan kuohkeaa. Idea pala palalta murrettavasta leivästä on myös hauska. Omaan suuhun oheinen apinaleipä on parhaimmillaan sellaisenaan, mutta päälle voi laittaa sipaisun tuorejuustoa tai dipata paloja oliiviöljy-balsamicoseokseen. Leipä sopii mainiosti salaatin tai keiton kaveriksi. Pala palalta syötävä herkku on myös helppo piknikeväs kesän retkille. 

Leipä kootaan pienistä taikinapalloista (kakku)vuokaan

PARMESAANI-APINALEIPÄ

Taikina:
3 dl maitoa tai vettä
7 dl vehnäjauhoja (osan voi laittaa hiivaleipäjauhoja)
1 ½ tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 kananmuna
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Parmesaani-voiseos:
100 g voita
2 dl raastettua parmesaania
  1. Kuumenna neste 42 asteiseksi ja yhdistä kuivahiiva pieneen jauhomäärään ja sekoita nesteeseen. Lisää joukkoon sokeri, suola, öljy, kananmuna ja hienonnettu valkosipuli.
  2. Lisää jauhot pienissä erissä ja vaivaa taikinasta kimmoisa. Anna kohota liinan alla peitettynä noin 30 minuuttia.
  3. Valmista sillä aikaa parmesaaniseos: raasta parmesaani ja yhdistä se pehmeään voihin. Voitele reilusti seoksella (kakku)vuoka. Jätä noin puolet seoksesta levitettäväksi leivän päälle.
  4. Leivo kohonneesta taikinasta pieniä palloja. Asettele pallot vuokaan vierekkäin. Anna kohota noin tunti liinan alla lämpimässä paikassa.
  5. Levitä kohonneen leivän pinnalle loput parmesaani-voiseoksesta. Paista uunissa 190 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Peitä pinta tarvittaessa leivinpaperilla, jos se tummuu liikaa.

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.